Dette bør alle vite om målebilder

Dersom du er i tvil om hvilken størrelse du skal ha i boots, er det nyttig å få tatt målebilder av hver hov. Disse kan du så laste inn i eget album du oppretter i Facebookgruppen Kundeservice Nesgaarden og vi har da et godt hjelpemiddel for å gi råd om type og størrelse i hovsko.

Hvert bootsmerke har gjerne sin egen form for hovbasen.  De forskjellige produsentene har hver sin størrelsesskala. Det kan derfor ofte være vanskelig å vurdere hvilken størrelse du bør kjøpe for å få best mulig tilpassing. Det å prøve hovskoen (bootsen) på, er alltid best, men det kan koste både tid og møye å få det gjort. Derfor er det mye brukt å ta et bilde med målestokk av hovbasen på den hoven du skal ha hovsko til. Hvis dette bildet blir optimalisert for oppgaven å finne en hovsko som passer, kaller vi det et målebilde.

Hva er så hovbasen? Hovbasen er den delen av hovens underside som er i aktiv kontakt med underlaget når hesten står stille. Illustrasjonene under her, viser typisk form på hovbasen for framhov øverst og bakhov nederst. Ballene og den delen av strålen som ikke har kontakt med underlaget, hører ikke med til hovbasen. Som en ser er formen på hovbasen foran og bak typisk ulik.

Ulike hovbaser passer ulike hovskoformer. Eksempelvis har Viper fra Lander Inc. en typisk form lik framhoven øverst, mens den tradisjonelle Renegade har mer formen til bakhoven nedenfor.

Målestokk i et godt målebilde

Et målebilde er altså et bilde av hovbasen, men for å gjøre det mulig å beregne størrelse, må bildet ha en målestokk. En målestokk kan være nesten hva som helst som har en kjent størrelse, men vi vil gjerne at du bruker et vanlig smalt målebånd som dette.

målebåndEn viktig egenskap med et slikt målebånd er at det har en vinkelplate på tuppen som hjelper deg til å holde det riktig inntil tåveggen når du måler. Målingen skal helst foretas med nullen i tåpunktet og LANGS hovens midtlinje. Ikke legg målebåndet over midtlinjen fordi det er nyttig for den som skal vurdere mulige hovsko, å også kunne vurdere om tåa kan raspes inn for å få en bedre tilpassing til en størrelse.

Målebildet. Hva skal til for at det skal være godt å lese?

Under her ser du to gode målebilder. Det eneste som kunne vært bedre. er at det skulle vært brukt et smalt målebånd heller enn en relativt bred tommestokk. Tommestokken har ingen vinkelhake i tuppen og det kan fort bli et galt mål uten at det synes på bildet. Ellers er disse bildene veldig bra. En kan også skrive som kommentar på bildet hvilken hov det er, men det aller beste er å holde ved en lapp som gjort på bildene her. Disse bildene er også tatt vinkelrett på hovbasene, noe som er viktig for ikke å få perspektivendringer. Alle deler av hovbasen bør være like langt fra linsen slik som her.

IMG_0418

Målebildet. Hva ødelegger et målebilde?

Dette er et OK bilder, men målestokken er for utydelig. Jeg kan ikke gå inn og ta mål av målestokken med et skyvelær og måle meg ut til relavante lengder som kan være nødvendig for å avgjøre om en spesiell størrelse eller type hovsko passer. Men hvis jeg kan forstørre bildet, kan det brukes. Det er altså viktig at det er nok piksler i bildefilen til at den kan forstørres.

Dette er også et OK målebilde, hvis det kan forstørres. Her er hoven vasket med vann og ikke tørket etterpå. Noe som gjør at det blir reflekser i bildet. Det kan en enkelt unngå ved å tørka av vannet.

1860Dette er ikke et OK målebilde. Spesielt fordi det er uklart, men også fordi det er ute av perspektiv. Linsen står ikke rett på hovbasen, slik at 1 cm i tåa blir mye kortere enn 1 cm i hælen. Du har heller ikke nullpunktet på målebåndet i tåa og bildet er bortkastet å presentere som målebilde.

2660Her er et annet bilde som også er håpløst. Det er ute av perspektiv og det er tatt fra siden. Nullen er heller ikke i tåa 🙂

Send gjerne målebilder som MMS men IKKE til mobiltelefonnummer:) Jeg har ikke kapasitet til å ta imot bilder på mobilen, men send gjerne bilder du tar med mobilen som MMS til Epost knut@nesgaarden.no Det du bør vite da, er at disse bildene ofte blir for små for å fungere som gode målebilder.

Bli heller medlem av gruppen Kundeservice Nesgaarden slik at du kan laste bildene direkte inn i album du har opprettet. Det gir et ryddig og godt arbeidsklima for den som skal lese dem av, og komme med tips om hovsko typer og størrelser den aktuelle hoven måtte passe.

NB!.  Klare målebilder gir et godt grunnlag for å gi råd om valg av boots eller størrelser. Ta bildene vertikalt mot hovbasen og med målebåndet INNTIL midtlinjen som vist på bilder over her (ikke legg det over). Det er viktig å se  strålespissens plassering og strålemidtfuren når en skal vurdere om en bør gå opp eller ned i størrelse. Spesielt dersom hoven ligger midt mellom to størrelser. Det er også viktig å vurdere ubalanser og  om hoven har for lang tå/tung overrulling, da dette er den vanligste årsaken  til gnag fra boots.